Hvornår er det bedst at lede efter Rav ?

Som begynder kan det være ret besværligt at hitte rede i hvornår man skal tage til havet for at finde Rav og spørger du 50 Ravjægere får du sikkert 20 forskellige svar. Dette er normalt ikke fordi de ikke vil hjælpe dig men fordi det er helt umuligt at sige hvor Ravet kommer ind til kysten da vejret er alt afgørende for dette. Jeg vil her forklare hvad du skal undersøge før du tager på Ravjagt og følger du blot et par simple retningslinjer begynder du hurtigt at finde Rav på dine ture, hvilket gør du ikke mister interessen.


Hvad får Ravet til at komme ind til vores kyster ?

Vinden og strømmen er de to mest afgørende faktorer og der er stor forskel på vestkysten og østkysten og igen hvor på strækningen du vil lede efter Rav. Der er dog nogle simple regler som man kan følge og det er vinden og strømmen. Lidt forenklet kan man sige at har vi kraftig vestenvind så kommer Ravet MÅSKE ind på vestkysten og omvendt har vi kraftig Østenvind så kommer Ravet MÅSKE ind på østkysten. Lad os sige at der netop er begyndt at blæse kraftigt (mere end 16m/s) og vinden er ind mod østkysten og de næste 10-30 timer er vinden uændret eller tiltagende så sker der det at vandet bliver oprørt og fører Ravet fra havbunden op mod overfladen - forestil din en tornado der hvirvler alt op fra jorden og fører det op i himmelem, her sker noget der minder om det. Dette må gerne stå på i nogle dage men der sker intet ang. Ravets vandring endnu. Sålænge vinden er kraftig bliver Ravet ved med at hvirvle i vandet uden at flytte sig ret meget men så snart vinden aftager så stopper 'tornadoerne' og det Rav der nu er trukket op mod overfladen vil begynde at bevæge sig med vinden OG strømmens retning. Så lægger vinden sig og strømmen er udadgående ja så tænder du bare dit TV igen og venter, måske er du heldig strømmen igen drejer mod øst (i dette tilfælde) men går der 2-3 dage inden det sker så er det meste Rav allerede sunket til bunds igen. Men er vi heldige så bliver strømmen i øst (i dette tilfælde) og er vi meget heldige så bliver vinden også i øst og så sker der ting og sager for nu kommer Ravet ind.

Hvor skal jeg så gå hen og lede efter Ravet ?

Lad os lege lidt med tanken fra før, nemlig at vi har haft kraftig østenvind - måske i 2 dage og herefter lagde vinden sig til 10m/s eller mindre og blev i øst og strømmen var indadgående ja så kommer Ravet stille og roligt ind mod kysten men langt det meste bliver ude i havet så kun en brøkdel kommer helt ind på stranden. Her skal du være hurtig for de gnallinger du kan finde på stranden er hurtigt samlet op men du skal blot bevæge dig ud i vandet - ikke langt ud måske blot 10, 20 eller 30m så vil du opdage at der ligger Rav, det ligger ikke bare og sejler rundt i vandet, nej det ligger de steder hvor det har svært ved at komme ud i havet igen, feks. i den beplantning der findes i havet (Ålegræs o.a) Ude i vandet er det så mange gange lettere at finde Rav men de små stykker kommer stadig ind på stranden under hvert højvande, hvis ellers vandet kommer langt nok ind og her begår mange en rigtig stor fejl, de fleste ved godt at Ravet kommer ind på højvandet og vi leder efter det på faldende vand, altså når vandet er på vej mod lavvande men hvis nu der ikke rigtig er nogen særlig ændring i høj og lavvandet over et døgn ja så leder du jo forgæves for det Rav der skulle ligge på strande det blev samlet op i går! Men ude i vandet ligger Ravet stadig så her går du ikke forgæves sålænge strømmen og vinden ikke har først det ud i havet igen.

Skal vinden og strømmen altid være indadgående ?

I nogle områder ja men i de fleste tilfælde skal vinden dreje til en bestemt retning før det bliver rigtig godt, her på østkysten er en direkte østenvind godt nogle steder, hvor en nord/østenvind er bedre andre steder og en syd/østenvind er nogle steder helt afgørende for en god Ravjagt så det er helt umuligt at sige hvad der er det perfekte vejr for det afhænger i den grad af hvor i landet du vil lede efter Rav. De såkaldte hotspot er ikke som mange tror steder man tager hen for at fylder posen med Rav, er vinden og strømmen forkert er der ikke skyggen af Rav men er begge dele opfyldt kommer der meget mere Rav ind end blot 2km derfra og det er dette der gør det til et hotspot. På vestkysten gælder det samme blot omvendt og her ser vi også at har der i nogle dage været kraftig vestenvind efterfulgt af svag vestenvind med en indadgående strøm ja så vælter nogle områder i Rav, hvor ander næsten intet får men drejer vinden blot en smule så ændrer det på hvilke områder der bliver gode og hvilke der bliver piv ringe.

Her finder du yderligere information om Ravjagten og de forskellige hjælpemidler til Ravjagten

Her på siden forklarer vi hvordan Rav reflekterer lyset fra de forskellige modeller Ravlygter.
Med denne yderst simple test kan du hurtigt finde ud af om det er Rav du har taget med hjem fra din tur.
Bliv meget bedre til at finde Rav med simple midler og information så dine nulture bliver reducerede.
Her kan du læse om Ravjagt med Ravlygte og de teknikker der bruges under Ravjagten.
Anders Leth Damgaard er en meget erfaren herre, hvor det største focus ligger på Ravet og dets hemmeligheder og i filmen får du rigtig mange trick til din Ravjagt.
Information omkring hvad du skal se efter inden du køber din første Ravlygte så du får mest ud af Ravjagten.
Gode steder med Rav i Danmark

Find Rav i Danmark | Ravkort | Ravjagt

© 2024 Ravfund.dk | Østre Fælledvej 16 | 9400 Nørresundby | 71711171 | CVR:13206279 | UV lygter bedst i test