Hvordan virker UV lys på Rav

Du har sikkert hørt at Rav ser gult ud når du lyser på det med en Ravlygte eller som nogle også kalder det en UV lygte til Rav, dette er dog en lidt forenklet betegnelse da UV lys strækker sig over et stort område. Indtil år 2019 var den normale bølgelængde for en Ravlygte ca. 395nm men efter vi hos Ravfund.dk udviklede vores 'Crystal Clear' serie af Ravlygter som er blevet yderst populære er en Ravlygte ikke længere blot en Ravlygte. Når man belyser organisk materiale med UV lys sker der det at materialets mikroorganismer forsøger at reflekterer en ny bølgelængde og hvis bølgelængden på din UV lygte er 'korrekt' vil mikroorganismerne sende et lys tilbage. Krabber, tang, søstjerner, igler og mange andre organismer vil reflektere UV lys lidt afhængig af den bølgelængde man bruger. Rav vil reflektere en farve der er lys gul til mørk gul afhængig af Ravtypen og om Ravet er tørt eller vådt og især små stykker Rav kan være svære at se hvis de ligger sammen med lyse genstande som feks. strandskaller.


Hvilken farve er Rav i UV lys

Hvis du lyser på Rav med en almindelig lommelygte vil der ikke ske noget da dens lys har en forkert bølgelængde men bruger du en lommelygte, hvor bølgelængden passer med det materiale du vil lyse på som feks. en 'almindelig' Ravlygte vil Ravets mikroorganismer reflektere lys på en bølgelængde omkring 565nm og dette er farven lysgul, hvis Ravet er vådt vil farven være mørkere omkring 580nm og det gør det lettere at se så Ravjagt i regnvejr om natten vil gøre det lettere at se stykkerne. Hvis man ændrer på Ravlygtens bølgelængde, altså farven på det lys den har kan man få Ravets mikroorganismer til at reflektere på en anden bølgelængde, feks. 585nm og det er præcist det vi gør med vores Yellow serie af Ravlygter og vores Crystal Clear får Ravet til at reflektere på 590nm, hvilket betyder at Ravet vil være meget lettere at se.


Sådan ser Rav ud i mørket med de forskellige Ravlygter

Herunder har vi lavet nogle illustrationer der viser hvordan Rav ser ud i mørket når du bruger en almindelig lommelygte og hvilken farve det vil reflektere når du bruger en af de forskellige modeller af Ravlygterne. Bemærk billederne blot er illustrationer og Ravet derfor kan se lidt anderledes ud i virkeligheden. Ikke alt Rav bliver reflekteret i samme nuance så også der kan der være forskelle.

Almindelige lommelygte kan ikke bruges til Ravjagt
Her ser du hvordan en almindelig lommelygte ikke kan få Ravets mikroorganismer til at sende noget lys tilbage (refleksion) og derfor forbliver Ravet i den farve det har.

Sådan virker en Ravlygte
Her ser du hvordan en almindelig professionel Ravlygte vil reflektere lyset fra Ravet i mørket. En almindelig Ravlygte er det vi kalder en traditionel Ravlygte og de har et lys med en bølgelænge på omkring 395nm - dette lys er mørk lilla og den farve som Ravlygten lyser.

I denne video kan du se hvordan Ravet vil se ud med en sådan Ravlygte i mørket:


Hvad farve lyser Rav
Her ser du hvordan en Crystal Clear Ravlygte vil reflektere lyset fra Ravet i mørket. En Crystal Clear Ravlygte har en manipuleret bølgelænge og de bruger en anderledes reflektor, da Ravlygtens bølgelængde er ændret vil lyset være anderledes - dette lys er kraftig lys lilla og den farve som Ravlygten lyser.

I denne video kan du se hvordan Ravet vil se ud med en sådan Ravlygte i mørket:

Hvordan kan jeg se om det er Rav

Rav i UV lys | Rav i mørket | Rav farve i mørke

© 2024 Ravfund.dk | Østre Fælledvej 16 | 9400 Nørresundby | 71711171 | CVR:13206279 | UV lygter bedst i test