Sådan vælger du den korrekte Ravlygte

At vælge den korrekte lygte kan være svært og er du nybegynder bliver det ikke lettere men hvis du har en fornemmelse af hvad du vil fremover med din Ravjagt så er du kommet et langt stykke i valget af din nye Ravlygte.

Når du skal vælge en Ravlygte er det vigtigt at vide om du vil gå i vandet, på land eller begge dele og her skal du kikke på den data vi oplyser som hedder 'keglestyrke' keglestyrken er et tal som angives fra 0 til 10 hvor 10 er kraftigst. Jo højere keglestyrke en Ravlygte har jo dybere kan den lyse i vandet og samtidig også længere på land.

Keglestyrken beregner vi udfra Ravlygtens effekt, keglebredde, keglelængde samt reflektorens udformning. Det betyder at en 50w ravlygte kan være bedre i vandet end feks. en 100w

Keglestyrken har afgørende betydning for hvor dybt du kan lyse i saltvand og følgende tabel kan bruges:

Keglestyrke 0-2 - 0-10cm
Keglestyrke 2-4 - 10-30cm
Keglestyrke 4-6 - 30-50cm
Keglestyrke 6-8 - 50-80cm
Keglestyrke 8-9 - 80-110cm

Der findes mange informationer om Ravlygter på nettet og desværre er mange af dem ikke korrekte. Lad og ridse nogle af dem op her så du ikke længere behøver at koncentrere dig om det forkerte.

En Ravlygte og en UV lygte er det samme

Det er forkert da en UV lygte kan have et lys (målt i Nanometer) som er forkert da UV dækker over et meget stort område af UV spectret som inddeles i UVA, UVB og UVC.

En Ravlygte på 365Nm kan bruges til Ravjagt

Det kan den med 100% sikkerhed ikke og normalt er det supermarkeder der oplyser denne bølgelængde på 365Nm sikkert pga. uvidenhed eller forkert information fra deres leverandør. En Ravlygte udsender lys i området 380 til 400Nm og i de fleste tilfælde bruges der 395Nm dog vil en bølgelængde på 390Nm have en betydelig større effekt på hvordan Ravet lyser op, hvilket du kan se hvis du besøger vores indendørs strand.

En Ravlygte kan bruges i dagslys

Det kan de kun hvis de er lavet specielt til det som feks. vores Crystal Clear dog vil en Ravlygte med en kraftigt koncentreret kegle få Ravet til at reflektere men ikke som vores Crystal Clear som er lavet til at virke i dagslys og selvfølgelig også i mørke.

En Ravlygte på 300w er kraftige end en på 100W

Det er korrekt men det betyder ikke den lyser længere, normalt øger man effekten (lygtens kræfter) for at få den til enten at lyse længere eller bredere men en fordobling af effekten vil langfra resultere i en fordobling af den længde eller bredde en Ravlygte kan lyse.

En Ravlygte kan give skader på huden og øjnene

En Ravlygte bruger en bølgelængde omkring 395Nm og dette område kaldes UVA. Når du solbader udsættes huden for UVA og UVB men da UVA delvis bremses af glas er du lidt beskyttet af det monterede glas i Ravlygten.

En Ravlygte på 50w udsender dog så meget UVA at du kan få en solskoldning hvis glasset fjernes.

Et solaries lys er 95% UVA og en lille rest UVB. Vi anbefaler selvfølgelig man ikke lyser på hinanden eller sig selv og aldrig i øjnene.

De største og vigtigste forskelle på Ravlygterne er følgende:

Udgangseffekten målt i Lux
LED Effekten målt i Watt (W)
Længden af lyset
Bredden af lyset

Alle vores lygter har oplyst udgangseffekt målt i Lux, hvilket fortæller hvor mange kræfter (lys) Ravlygten lyser med.

Vi oplyser udgangseffekten i 3 niveauer, hvor det første fortæller hvor kraftigt Ravlygten lyser helt oppe ved lygten.

Denne måling fortæller lidt om længden af lyset. Næste måling er 50cm fra lygten og denne måling er vigtig da den bla. fortæller hvor bredt lygten kan lyse og den sidste måling er målt 100cm fra lygten, hvor man får en fornemmelse af både Ravlygtens længde og bredde så jo højere 50cm målingen er jo bredere lyser lygten.

Vi oplyser også den samlede effekt på de LED (pærer) der sidder i lygten men man skal være opmærksom på at en 50w Ravlygte i nogle tilfælde kan lyse længere end feks. en 60w, hvilket afhænger af det valgte LED og palceringen Ønsker man bredere lys på sin lygte skal der flere LED til og derfor bliver effekten større på Ravlygten.

Lad os herefter dele Ravlygterne op i kategorier:

1. Begynder Ravlygter
2. Professionelle Ravlygter
3. Professionelle Ravlygter der får Ravet til at reflektere ekstra gult
4. Professionelle Ravlygter derkan bruges om dagen samt i mørket
5. Professionelle Ravlygter med meget bredt lys og stor lysmætning
6. Professionelle Ravlygter med meget bredt lys men mindre lysmætning
7. Professionelle Ravlygter med meget bredt lys der får Ravet til at reflektere ekstra gult

Med en begynderlygte får du en lille mængde lys og typisk ikke særligt bredt eller langt, mange gange kan en begynderlygte kun lyse 2-3m frem med en begrænset bredde, hvilket ikke gør dem egnet hvis dit mål med jagten er at gennemsøge et større område af stranden eller kysten. Begynderlygter er fine til at gennemsøge tang.

De professionelle Ravlygter er det vi kan kalde traditionelle Ravlygter hvor der findes en hel del forskellige.

Fælles for dem alle er de mange gange kan lyse langt men ikke særligt bredt. Længden på lyset har stor betydning hvis du leder efter Rav i vandet da mange Professionelle Ravlygter kun kan bruges på 15-20cm vand. da lyset er yderst koncentreret og bredden ikke er særlig stor (omkring 1m i diameter på 3m afstand) EpiPowerlygterne er alle konstrueret til at give et meget bredt lys og de velegner sig derfor til at gennemsøge større områder som feks. strand og kyst da bredden for nogle er helt op til 50m.

En Ravlygtes længde og især bredde har meget stor betydning for hvad du finder på din jagt og herunder har vi illustreret hvordan de forskellige lygter lyser på strand eller kyst.

Begynder Ravlygter
En ringe bredde på lygten betyder du kun ser et lille område foran dig og jo længere lygten skal lyse jo bredere er keglen men lyset bliver også svagere for hver meter, hvor du til sidst ikke kan se, hvis der ligger Rav (gælder ikke EPIPOWER lygter) Begynderlygter hører til denne kategori Ravlygte og de har oftest en keglestyrke fra 0-2 Begynder Ravlygter

Professionell Ravlygter
Igen en ringe bredde på lygten som betyder du kun ser et lille område foran dig men her har lygten dog flere kræfter og kan lyse længere hvilket også betyder at lyset først bliver svagere efter nogen lægde så du vil se Ravet længere ude (gælder ikke EPIPOWER lygter) Kraftige begynderlygter og de små Professionelle Ravlygter hører til denne kategori og de har oftest en keglestyrke fra 3-5. Professionelle Ravlygter

Professionelle Ravlygter
Her lyser lygten meget langt men ofte med en god bredde og disse lygter er velegnet til søgning i vand indtil 50-100cm da bredden ingen betydning har på disse dybder. Lygterne i denne kategori kan lyse meget langt (gælder ikke EPIPOWER lygter) Dette er gældende for mange af Pro Ravlygterne og de har oftest en keglestyrke fra 4-9 Professionelle Ravlygter

EpiPower Ravlygter
Her ser vi en bred kegle men ikke så lang en kegle, hvilket gør sig gældende for de små EpiPower lygter og en bred kegle har selvfølgelig den fordel at du ser alt det der er foran dig uden at bevæge lygten og disse lygter er især velegnet hvis flere personer vil gå med den samme lygte.

Denne kategori er udelukkende EpiPower Ravlygter op til 60w og de har oftest en keglestyrke fra 2-4 EpiPower Ravlygter

EpiPower Ravlygter
Her ser vi en yderst bred kegle, hvor også lysets længe er fair og det drejer sig igen om en EpiPower lygte og disse lygter kan leveres i mange forskellige modeller. En EpiPower lygte har den store fordel at du ser alt det der er foran dig og også et pænt stykke væk fra dig.

Denne kategori er de kraftige EpiPower Ravlygter fra 90w og de har oftest en keglestyrke fra 3-5 EpiPower Ravlygter


Hos Ravfund.dk producerer vi selv vores Ravlygter (dog ikke begynderlygterne) og det har den store fordel at vi ved alt om alle vores Ravlygter så vi kan rådgive dig korrekt i valget af din Ravlygte.

Du er altid velkommen til at ringe til os på 71711171 hvis du ikke er helt sikker på hvad der passer dig bedst.

Du kan også besøge os, hvor du har mulighed for at teste alle vores lygter på vores indendørs strand.

Professionelle Ravlygter

Ravlygte test | Korrekt Ravlygte | Bedste Ravlygte

© 2021 Ravfund.dk |